Drobečková navigace

Domů > Úvodní stránka - původní > JAKÝ BUDE ROK 2014 V NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLE?

JAKÝ BUDE ROK 2014 V NAŠÍ MATEŘSKÉ ŠKOLE?



Jaký bude rok 2014 v naší MŠTo se vlastně dopředu nedá nikdy přesně ríci. Co víme přesně, že nás jako obvykle ceká spousta plánovaných akcí. S našimi dětmi se snažíme již pravidelně dodržovat a zároveň zachovávat místní tradice. A nemyslete si, že je to všude až tak běžné.

V průběhu měsíce listopadu jsem se zúčastnila školení, které se týkalo stále probíraného plánování, obsahu práce v mateřských školách, nových postupu, jednoduše řečeno Školního vzdělávacího plánu. Sešlo se nás hodně zástupkyň mateřinek a každá jsme mela krátce představit svoji MŠ. Co je pro nás charakteristické? Opakovala se slova jako: výchova k samostatnosti (to je pro nás velmi důležitý úkol, tudíž ho bereme jako samozřejmost), stejné je to se zdravým životním stylem, ke kterému se snažíme i my děti vést. Ale naše mateřská škola byla jediná, u které jsem uvedla jako jednu z hlavních charakteristik udržování místních tradic.

A tak nás opět ceká tradiční dětský karneval, který je tak trochu předzvěstí masopustu, ale ten my také slavíme! Vyrábíme masky a také vždy poslední den masopustu - v úterý, obcházejí děti v těchto vyrobených maskách blízké okolí. Pravidelně se připravujeme na Velikonoce, slavíme čarodějnice, opět spojené s průvodem, atd., atd. Ale to vy většinou víte.

Presto jedna výjimka bude. Rychle se nám blíží zápis do 1. třídy ZŠ. A ještě nikdy nám na konci školního roku neodcházelo tolik dětí. Podle veku by nám letos mělo do 1. třídy odejít 24 dětí! Vlastně celá třida! Takže budeme cekat, jak dopadne zápis a naplní-li se nám naše školka opět na 100 %.

A ještě jedno specifikum. Poslední roky nám poměrně vysoko převažují chlapci. Kromě minulého školního roku, kdy byl počet téměř 50 % na 50 %, je již dva roky před a i v současném školním roce 1/3 děvčat na 2/3 chlapců. Ze zapsaných 48 dětí je pouze 17 holčiček! A tak se u nás víc staví letadla, lodě, objevují se hry na policajty a auta dostávají zabrat.

A myslíme si, že i spolupráce s rodiči a nove i s prarodiči bude pokračovat stejně dobře.

Přece však ještě jeden návrat do uplynulého roku. Většinou víte, že pravidelná je i naše spolupráce s obcí. Společně s dětmi ze ZŠ se účastníme vítání občánků, Dne matek, prezentujeme se na výstavách. A tak nás velmi mile překvapilo poděkování – odměna paní starostky a kulturní komise.

Všechny děti z MŠ a z 1. stupně ZŠ v Sebranicích dostaly zdarma vstupenky na cirkusové vystoupení, které proběhlo na Sebranicích. Malý cirkus, malý stan, ještě k tomu to bylo ve dnech, kdy byla opravdová zima. Ale zážitek krásný! My jsme se sešli s 1. třídou a reakce byly úžasné! Jak tyto malé děti oceňovaly výkony akrobatu, žonglování. Výborné bylo i zapojení dětí do děje. Stanem se ozývaly výkřiky: „Ten je dobrééééj! To je borec! Tý brďó, on to zvládnul!“. A tím vším byla v tom malém stanu úžasná atmosféra a hlavně, nadšeny nebyly jen děti. Ale až dojatí byli z reakcí všichni účinkující! Asi jim v té chvíli vůbec nevadilo, že si musejí dýchat na ruce, aby udrželi kužely na žonglování, tyče s talíři.

Krásná odměna. Užili jsme si ji všichni.

DEKUJEME. Paní starostce i kulturní komisi.

 Václava Tmejová


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů

20. 4. Marcela

Zítra: Alexandra

Aktuality

Návštěvnost stránek

017543