Pečení chleba

Stavba chlebové pece

Při akci Stavba pravěkých pecí, ve dnech 13. – 15. 7. 2007 jsme postavili hliněnou pec na pečení chleba. Celá pec byla stavěna jen podle našich představ, bez jakýchkoliv srovnání s opravdovými nalezenými pecemi. Naše předpoklady byly ale úplně správné, pec funguje na 100%. Má velmi nízký strop a nemusí se proto na její rozehřátí spotřebovat tolik dřeva.

Pro stavbu jsme použili směs spraše s jílem, pískem a slámou jako u všech ostatních pecí. Zvolili jsme rozměry : výška 45cm, šířka: 80cm, tloušťka stěn: 10-12 cm. Začali jsme tím, že jsme z žulových kvádrů utvořili kruhový podklad pod celou pec a ten jsme omazali vrstvou hlíny. Poté se na kruhový podklad začaly stavět samotné stěny pece, které mají přibližnou tloušťku 10cm. Přibližně v 20cm výšky jsme začali stěny klenout do kopule, která má ale ve vrchní části jen velmi lehce zaoblený strop (skoro rovný). Když jsme takto pec dostavili a nechali několik hodin zavadnout, vyřízli jsme v přední části půlkruhový otvor pro vkládání dřevěného paliva a chleba. Ve stropě je vyříznut další kruhový otvor, který slouží jako komín. Oba tyto vyříznuté kusy hlíny se nechaly vyschnout a používáme je na ucpání pece při pečení.

Jedná se o autorský text. Při jeho použití použijte referenční odkaz na tento web.
Autor: Spolek archaických nadšenců, o.s.

Stavba chebové pece Sebranice 2007 (2).jpgStavba chebové pece Sebranice 2007 (4).jpgStavba chebové pece Sebranice 2007 (7).jpg

Pečení chleba

Zatopíme v peci a když je pec dostatečné rozehřátá vyhrabou se z ní všechny uhlíky a dřevo a co nejrychleji se do ní vloží chléb. Poté se zadělají všechny otvory a ještě se mohou zacpat trávou, aby neunikalo zbytečně teplo. Přibližně po 10 minutách se pec otevře a vyjme se hotový upečený chléb. Dobrou chuť

Pokud byste měli chuť tento chléb z naší pece ochutnat anebo se poradit se stavbou vlastní pece, přijďte se podívat na některou z našich řemeslných akcí.

Jedná se o autorský text. Při jeho použití použijte referenční odkaz na tento web.
Autor: Spolek archaických nadšenců, o.s.

Další fotografie naleznete ve Fotogalerii.

Pečení chleba Sebranice (4).jpgPečení chleba Sebranice (5).jpgPečení chleba Sebranice (6).jpgPečení chleba Sebranice (7).jpg

Recept na domácí chléb

  • 70 dkg polohrubé pšeničné mouky
  • 30 dkg hrubé špaldové mouky (lze i žitnou)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 vejce
  • ½ polévkové lžíce kmínu drceného s kmínem celým
  • kvásek – 3dkg droždí
  • polévková lžíce cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce vody
  • pivo 10° (3/4 lahve)
  • slaná voda s vajíčkem a sádlem.

Vše smíchat a zadělat pivem. Nejvhodnější je řidší těsto. Nechat kynout 1 hodinu. Rozdělit a vytvořit 8 stejně velkých kulatých bochánků, ty nechat kynout 15 minut. Před vložením do pece potřít slanou vodou s rozmíchaným vajíčkem a sádlem.

Množství je pouze orientační. Řiďte se především vlastním citem a později osobně získanými zkušenostmi.

Menu

 

PŘÍBĚH KAPLÍ - prodej knihy

kaple.jpg

PŘÍBĚH LNU- prodej knihy

http://www.sebranice.cz/remesla/index.php?nid=4744&lid=CZ&oid=2643899

PŘÍBĚH OBILÍ - prodej knihy

http://www.sebranice.cz/remesla/index.php?nid=4744&lid=CZ&oid=2643899

Č.P.8 Sebranice

č.p.8.JPG

21. 10. Brigita

Zítra: Sabina

http://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=cs&tl=en&u=www.sebranice.cz%2Fsan

Institut lidového kulturního dědictví

Obnova kaplí v oblasti Vysokého lesa

 Morie č.p.8

www.sklepenimorie.wz.cz

Kudy z nudy

kudyznudy-RGB.jpg

Euroregion glacensis

Logo_cz_pl_eu_barevne.jpg

Burza filantropie

Návštěvnost stránek

054062