Při akci Stavba pravěkých pecí, ve dnech 13. – 15. 7. 2007 jsme postavili hliněnou pec na pečení chleba. Celá pec byla stavěna jen podle našich představ, bez jakýchkoliv srovnání s opravdovými nalezenými pecemi. Naše předpoklady byly ale úplně správné, pec funguje na 100%. Má velmi nízký strop a nemusí se proto na její rozehřátí spotřebovat tolik dřeva.
Pro stavbu jsme použili směs spraše s jílem, pískem a slámou jako u všech ostatních pecí. Zvolili jsme rozměry : výška 45cm, šířka: 80cm, tloušťka stěn: 10-12 cm. Začali jsme tím, že jsme z žulových kvádrů utvořili kruhový podklad pod celou pec a ten jsme omazali vrstvou hlíny. Poté se na kruhový podklad začaly stavět samotné stěny pece, které mají přibližnou tloušťku 10cm. Přibližně v 20cm výšky jsme začali stěny klenout do kopule, která má ale ve vrchní části jen velmi lehce zaoblený strop (skoro rovný). Když jsme takto pec dostavili a nechali několik hodin zavadnout, vyřízli jsme v přední části půlkruhový otvor pro vkládání dřevěného paliva a chleba. Ve stropě je vyříznut další kruhový otvor, který slouží jako komín. Oba tyto vyříznuté kusy hlíny se nechaly vyschnout a používáme je na ucpání pece při pečení.
Jedná se o autorský text. Při jeho použití použijte referenční odkaz na tento web.
Autor: Spolek archaických nadšenců, o.s.
Zatopíme v peci a když je pec dostatečné rozehřátá vyhrabou se z ní všechny uhlíky a dřevo a co nejrychleji se do ní vloží chléb. Poté se zadělají všechny otvory a ještě se mohou zacpat trávou, aby neunikalo zbytečně teplo. Přibližně po 10 minutách se pec otevře a vyjme se hotový upečený chléb. Dobrou chuť
Pokud byste měli chuť tento chléb z naší pece ochutnat anebo se poradit se stavbou vlastní pece, přijďte se podívat na některou z našich řemeslných akcí.
Jedná se o autorský text. Při jeho použití použijte referenční odkaz na tento web.
Autor: Spolek archaických nadšenců, o.s.
Další fotografie naleznete ve Fotogalerii.