Pečení chleba

Stavba chlebové pece

Při akci Stavba pravěkých pecí, ve dnech 13. – 15. 7. 2007 jsme postavili hliněnou pec na pečení chleba. Celá pec byla stavěna jen podle našich představ, bez jakýchkoliv srovnání s opravdovými nalezenými pecemi. Naše předpoklady byly ale úplně správné, pec funguje na 100%. Má velmi nízký strop a nemusí se proto na její rozehřátí spotřebovat tolik dřeva.

Pro stavbu jsme použili směs spraše s jílem, pískem a slámou jako u všech ostatních pecí. Zvolili jsme rozměry : výška 45cm, šířka: 80cm, tloušťka stěn: 10-12 cm. Začali jsme tím, že jsme z žulových kvádrů utvořili kruhový podklad pod celou pec a ten jsme omazali vrstvou hlíny. Poté se na kruhový podklad začaly stavět samotné stěny pece, které mají přibližnou tloušťku 10cm. Přibližně v 20cm výšky jsme začali stěny klenout do kopule, která má ale ve vrchní části jen velmi lehce zaoblený strop (skoro rovný). Když jsme takto pec dostavili a nechali několik hodin zavadnout, vyřízli jsme v přední části půlkruhový otvor pro vkládání dřevěného paliva a chleba. Ve stropě je vyříznut další kruhový otvor, který slouží jako komín. Oba tyto vyříznuté kusy hlíny se nechaly vyschnout a používáme je na ucpání pece při pečení.

Jedná se o autorský text. Při jeho použití použijte referenční odkaz na tento web.
Autor: Spolek archaických nadšenců, o.s.

Stavba chebové pece Sebranice 2007 (2).jpgStavba chebové pece Sebranice 2007 (4).jpgStavba chebové pece Sebranice 2007 (7).jpg

Pečení chleba

Zatopíme v peci a když je pec dostatečné rozehřátá vyhrabou se z ní všechny uhlíky a dřevo a co nejrychleji se do ní vloží chléb. Poté se zadělají všechny otvory a ještě se mohou zacpat trávou, aby neunikalo zbytečně teplo. Přibližně po 10 minutách se pec otevře a vyjme se hotový upečený chléb. Dobrou chuť

Pokud byste měli chuť tento chléb z naší pece ochutnat anebo se poradit se stavbou vlastní pece, přijďte se podívat na některou z našich řemeslných akcí.

Jedná se o autorský text. Při jeho použití použijte referenční odkaz na tento web.
Autor: Spolek archaických nadšenců, o.s.

Další fotografie naleznete ve Fotogalerii.

Pečení chleba Sebranice (4).jpgPečení chleba Sebranice (5).jpgPečení chleba Sebranice (6).jpgPečení chleba Sebranice (7).jpg

Recept na domácí chléb

  • 70 dkg polohrubé pšeničné mouky
  • 30 dkg hrubé špaldové mouky (lze i žitnou)
  • 1 polévková lžíce soli
  • 1 vejce
  • ½ polévkové lžíce kmínu drceného s kmínem celým
  • kvásek – 3dkg droždí
  • polévková lžíce cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 3 lžíce vody
  • pivo 10° (3/4 lahve)
  • slaná voda s vajíčkem a sádlem.

Vše smíchat a zadělat pivem. Nejvhodnější je řidší těsto. Nechat kynout 1 hodinu. Rozdělit a vytvořit 8 stejně velkých kulatých bochánků, ty nechat kynout 15 minut. Před vložením do pece potřít slanou vodou s rozmíchaným vajíčkem a sádlem.

Množství je pouze orientační. Řiďte se především vlastním citem a později osobně získanými zkušenostmi.

Menu

RUČNĚ TKANÉ PLÁTNO - nabídka zboží

Zhotovíme vám ručně tkané plátno podle vašich představ. Vhodné do muzeí jako doplněk expozic, rekonstrukce místních barevných šerek.

Osnova lněná, možnost  útku ze lnu, vlny nebo bavlny. Šíře plátna 60 cm, zakončení uzlíky. 

Cena za 50 cm délky je
700,- Kč.

PŘÍBĚH KAPLÍ - prodej knihy

kaple.jpg

PŘÍBĚH LNU- prodej knihy

http://www.sebranice.cz/remesla/index.php?nid=4744&lid=CZ&oid=2643899

PŘÍBĚH OBILÍ - prodej knihy

http://www.sebranice.cz/remesla/index.php?nid=4744&lid=CZ&oid=2643899

Č.P.8 Sebranice

č.p.8.JPG

20. 11. Nikola

Zítra: Albert

http://translate.google.com/translate?hl=cs&sl=cs&tl=en&u=www.sebranice.cz%2Fsan

Institut lidového kulturního dědictví

Obnova kaplí v oblasti Vysokého lesa

 Morie č.p.8

www.sklepenimorie.wz.cz

Kudy z nudy

kudyznudy-RGB.jpg

Burza filantropie

Návštěvnost stránek

050624